Biblioteka i Arhiv CANU                                                                                    

Biblioteka raspolaže sa više od 80.000 jedinica čije bogatstvo pruža velike mogućnosti za naučno-istraživački rad. Posebne cjeline čine legati: Arsa i Vojke Milatovića, akademika Zarije Bešića, akademika Jevta Milovića i prof. Jovana i Jelene Vukmanović kao legat Alekse Jovićevića, legat Arsa i Vojke Milatovića čini izabrana kolekcija najznačajnijih i najstarijih izdanja. Pored nekoliko crkvenih rukopisnih knjiga iz XVI vijeka, sadrži i čest knjiga iz štamparije Božidara i Vićenca Vukovića (Minej praznični - 1538. g., Triod posni - 1561. g., Služabnik - 1554., Psaltir s posledovanjem - 1561. g., Psaltir - 1519. g., Molitvenik - 1538-1540. g.). Najinteresantnije i najvrijednije izdanje je Psaltir iz 1519. godine sa sačuvanim predgovorom. Prema ocjeni stručnjaka ovo je jedini sačuvani primjerak na teritoriji bivše Jugoslavije. Treba istaći i Trubarjeve artikule pisane glagoljicom iz 1562 godine (u svijetu postoji samo 19 primjeraka.) Značajno mjesto pripada inkunabulama na stranim jezicima iz XV v. Kartografska zbirka sadrži 46 kartografskih publikacija. Od toga 3 iz XVII v, 22 iz XVIII, 14 iz XIX i 4 iz XX v. Kao najznačajnije u zbirci ističemo djelo Atlas geographicus Tobiasa Conrada Lottera. Zbirku periodike čini 117 naslova časopisa, listova, kalendara i drugih periodičnih izdanja(naše i strane periodike).

Bibliotečki fond se obrađuje kompjuterski, po međunarodno prihvaćenim standardima, a od 2005. radi se u mrežnom sistemu COBISS. Izdanja CANU razmjenjuju se sa brojnim naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu.
Arhiv CANU posjeduje značajnu građu za istorijska istraživanja o Crnoj Gori. Podijeljena je u četiri fonda: Lični fond Jevta Milovića, Građa Historijskog arhiva u Dubrovniku, Fond Petra Vukčevića i Fond Dimitrija-Dima Vujovića.


Link:        http://vbcg.vbcg.me
   
E-mail:  Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi bibl@canuorg.meOva adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je vidjeli.

Telefon:   020/655-466