Promocija dvije knjige akademika Radomira Ivanovića                                 

Promocija knjiga akademika Radomira V. Ivanovića: Književna kritika o Dušanu Đuroviću Književno delo Dušana Đurovića održaće se u utorak, 22. juna 2010. godine u 12,00 časova, u prostorijama  Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Podgorica, Rista  Stijovića 5.
O knjizi će govoriti:  prof. dr Živko Đurković, prof. dr Sofija Kalezić - Đuričković i autor.

 
Međunarodni naučni skup Skadarsko jezero – stanje i perspektive

Međunarodni naučni skup Skadarsko jezero – stanje i perspektive, održaće se u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti u subotu, 19. juna 2010. godine, sa početkom u 8,30 časova. Skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore, gospodina Filipa Vujanovića i predsjednika Albanije, gospodina Bamira Topija, a u organizaciji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Albanske akademije nauka.
Otvaranje skupa je istog dana u 11 časova. Skup će otvoriti: akademik Momir Đurović, predsjednik CANU, akademik Gudar Bećiraj,predsjednik ANA, gospodin Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore i gospodin Bamir Topi, predsjednik Republike Albanije.

Detaljnije...
 
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U cilju afirmacije mladih naučnika, podsticanja multidisciplinarnog pristupa naučnim djelatnostima, i uključivanja mladih naučnika u realizaciju programskih aktivnosti Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u Crnogorskoj akademiji u februaru ove godine osnovan je Centar mladih naučnika. Centar je otvoren za sukcesivni prijem članova.
Centar organizuje rasprave svojih članova o pojedinim naučnim temama, razmatra pojedina pitanja iz oblasti naučne politike Crne Gore, naučnih institucija i univerziteta u Crnoj Gori koja su od interesa za mlade naučnike.
Predsjedništvo CANU je, na sjednici održanoj 4. juna 2010. godine, izabralo 28 članova Centra iz svih oblasti nauka i umjetnosti.
Na konstitutivnoj sjednici Centra, održanoj 8. juna 2010. godine, za predsjednika Centra izabran je dr Igor Đurović, sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore a za potpredsjednika dr Milica Vukotić, sa Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica.

 
Predsjednik CANU na skupu Evropske i Ruske akademije nauka

Na poziv predsjednika Evropske akademije nauka i umjetnosti, profesora Feliksa Ungera, akademik Momir Đurović, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti učestvuje na zajedničkom sastanku Evropske i Ruske akademije nauka pod nazivom "Rusija - Evropa: ka budućnosti - Šta očekuje Rusija od Evrope?". Na skupu koji se održava od 26. do 28. maja ove godine u Salcburgu (Austrija), akademik Đurović učestvuje kao glavni govornik u okviru sesije „Central European Networking, CEEN”.
 

 
Naučna tribina - Endoskopska dijagnostika karcinoma debelog crijeva

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje Naučnu tribinu na temu:
Endoskopska dijagnostika karcinoma debelog crijeva
Predavač: prof. dr Mirko Bulajić, dopisni član CANU
Tribina će se održati u četvrtak, 3. juna 2010. godine, sa početkom u 12 časova u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Podgorica, Rista Stijovića 5.

 
Posjeta prof.dr Ulike Segestrale CANU

Gost  Crnogorske akademije nauka i umjetnosti u naredna dva dana biće akademik Finske akademije nauka, prof.dr Ullika Segerstrale, sa Ilinois Instituta za tehnologiju u Čikagu. Tom prilikom, prof. Segerstrale održaće 18. maja ( utorak) dva predavanja:
-Kako motivisati studente da izučavaju  prirodne  i tehničke nauke, u 8,30 časova, Univerzitet Crne Gore;
- Kako sačuvati originalnu genetsku strukturu  u Crnoj Gori, u 11 časova, Zavod za zaštitu prirode.

 
Naučna tribina - Kontroverze Lava Nikolajeviča Tolstoja

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje Naučnu tribinu na temu:
Kontroverze Lava Nikolajeviča Tolstoja (Povodom stogodišnjice smrti)
Predavač: prof. dr Bogdan Kosanović
Tribina će se održati u petak, 14. maja 2010. godine, sa početkom u 12 časova u  sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Podgorica, Rista Stijovića 5.

 
Naučna tribina - Grad i spomenik

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje Naučnu tribinu na temu:
Grad i spomenik
Predavač: prof. dr Zvonko Maković
Tribina će se održati u četvrtak, 6. maja 2010. godine, sa početkom u 12 časova u  sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Podgorica, Rista Stijovića 5.

 
Naučna tribina-U čijoj smo službi - individualne dileme oko znanstvene teme?

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje Naučnu tribinu na temu:
U čijoj smo službi - individualne dileme oko znanstvene teme?
Predavač: dr Petar Turčinović, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori.
Tribina će se održati u četvrtak, 29. aprila 2010. godine, sa početkom u 12 časova u  sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Podgorica, Rista Stijovica 5.

 
Radna posjeta delegacije CANU Albaniji

Delegacija Crnogorske akademije nauka i umjetnosti  u sastavu:  akademik Momir Đurović, predsjednik, akademik Mijat Šuković, potpredsjednik i akademik Ranislav Bulatović, generalni sekretar i delegacija Albanske akademije nauka predvođena  akademikom Gudarom  Bećirajom, predsjednikom i  akademikom  Salvatoreom  Bušatijem, generalnim  sekretarom, učestvovale su 13. aprila 2010.godine, u Skadru,  na sastanku Organizacionog odbora zajedničkog naučnog skupa Skadarsko jezero – stanje i perspektive.

Registrovano je preko osamdeset referata i dogovoreno da će skup početi 19. juna 2010. godine u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, nastaviće se 20. juna na Skadarskom jezeru i završiti u Skadru 21. juna 2010. godine.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Savjeta regije Skadar,  gospodin Đovani Kolombo kao i zamjenik gradonačelnika Skadra,  gospodin Ridman Trošani.

Naučni skup će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore, gospodina Filipa Vujanovića i predsjednika Republike Albanije, gospodina  Bamira Topija.

 
Konkurs za dodjelu tri nagrade iz Fonda CANU
Crnogorska akademija nauka i umjetnosti
r a s p i s u j e

K O N K U R S
 za dodjelu tri Nagrade iz Fonda CANU

Nagrada se dodjeljuje mladim stvaraocima do 35 godina starosti za ostvarenja u oblasti nauke i umjetnosti.
Kandidate za Nagradu mogu predlagati: odjeljenja CANU, visokoškolske ustanove, umjetničke akademije, naučni instituti i druge naučne ustanove, Senat Univerziteta Crne Gore, tri naučna radnika ili umjetnika i Centar mladih naučnika u okviru CANU.
Predlagač može predložiti najviše onoliko kandidata koliko je konkursom predviđeno nagrada.
Pismeni predlozi moraju sadržati ocjenu naučnog i umjetničkog rada i biobibliografske podatke za svakog predloženog kandidata.
Predlozi za nagrade dostavljaju se u roku od 30 dana od dana raspisivanja Konkursa na adresu: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, ulica Rista Stijovića br. 5, Podgorica.
( 31. mart 2010.)
 

 

 

 

 

 
Raspored završnih rasprava po potprojektima
-Obrazovanje  (akademik Perko Vukotić) – 19. mart 2010. godine, u 11 sati;
-Pitanja vrijednosti (prof. dr Sonja Tomović-Šundić) – 22.mart 2010. godine, u 11 sati;
-Izgradnja i funkcionisanje države (akademik Mijat Šuković) – 24. mart 2010. godine;
-Integracija u evropske i evroatlantske strukture  (prof. dr  Gordana Đurović) – 30. mart 2010. godine;
-Populacioni aspekti  (akademik Petar Vlahović) - 31. mart 2010. godine;
-Energija (prof. dr Ilija Vujošević) – 1. april 2010. godine;
-Ekonomski razvoj (prof. dr Veselin Vukotić) – 6. april 2010. godine;
-Životna sredina i održivi razvoj  (prof. dr Mihailo Burić) – 7. april 2010. godine;
-Kulturno okruženje (prof. dr Nenad Vuković) – 8. april 2010. godine;
-Nauka i tehnologija (prof. dr Jovan Mirković) – 9. april 2010. godine.
 
Završna rasprava na potprojektu Nauka i tehnologija
Projekat: Crna Gora u XXI stoljecu – u eri kompetitivnosti
Potprojekat: Nauka i tehnologija
Rasprava X

Pozivamo Vas da učestvujete u završnoj raspravi na temu Nauka i tehnologija, u okviru projekta CANU Crna Gora u XXI stoljeću – u eri kompetitivnosti, koji se realizuje u saradnji sa Vladom Crne Gore.
Rasprava će se održati u petak, 9. aprila 2010. godine, u prostorijama CANU, sa početkom u 11 časova.
Osnovne teze za raspravu biće dostupne na sajtu CANU: www.canu.org.me, od utorka, 6. aprila 2010. godine.
 

 

Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 14 of 89